Връзка с нас: office@zarimex.eu +359 883 31 44 88

AXIS MSP® - Напълно нов камуфлажен цвят

Намерете ни във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да сте винаги в течение с новостите около нас, за да не изпускате новите ни продукти или пък намалените такива. Участвайте в игрите ни там и си спечелете страхотни подаръци!

sideblock
от admin | Публикувано в Harkila, Полезно | Все още няма коментари. | 1875 прегледа на този пост

Ключовите ценности, които Harkila влага в производството на всичките си дрехи, обувки и аксесоари са ловната страст, залегнала в компанията вече десетилетия, иновативността и не на последно място скандинавското отношение към всеки детайл. 

                                                                                    

 

Гай Крамър е именно една от основните фигури, която стои зад новия камуфлажен цвят AXIS MSP. Той е собственик на компанията Hyperstealth Corp. Компания, която работи с повече от 50 държави и 5 000 000 военни униформи използват именно техните камуфлажни модели. 

Hyperstealth са изобретателите на W.L.Gore Optifade - един от най-известните ловни камуфлажи, използван и от Harkila. 

            

Гай Крамър започва съвместно работа с Harkila през 2014 година, за да завършат успешно и да реализират четири години по-късно новият камуфлажен цвят на Harkila - AXIS MSP (MultiSeasonal Pattern). 

ПЪРВА ГЕНЕРАЦИЯ НА ДИГИТАЛНИЯ КАМУФЛАЖ

До края на 90-те години на миналия век в Канада се се носели маслинено зелени дрехи (Olive Drab), когато техните военни изследвания показали, че има 45% по-малък шанс войниците им да бъдат открити на 50 до 300 метра с новия камуфлаж CADPAT (Canadian Disprutive Pattern). Също така установили, че врагът трябва да бъде с 35% по-близо до войник облечен в CADPAT, за да го открие в сравнение с войника, облечен в едноцветната униформа (Olive Drab).

Дигиталният камуфлаж за пръв път е тестван в Германия и Русия през 30-те години на миналия век, но е бил въведен чак през 80-те години от Канада. Този нов метод за разработване на камуфлажен модел се фокусирал върху най-слабата част на DPM, а именно начина, по който последният визуално се интерпретирал по отношение на разстоянието.

През 1970 подполковник Тимъти О'Нийл от Американската армия разработва дигитален камуфлаж, който в края на краищата бил използван за основа на CADPAD, а по-късно, с леко изменение в цветовете, и за MARPAT (MARINE PATTERN) - дизайн, който успешно е имплементиран от Американските морски пехотинци през 2001 г.

USMC MARPAT Woodland  Horizontal Digital Alignment

Един от ключовите проблеми, с които се сблъсква дигиталния камуфлаж от първото поколение е, че всички цветове използвани в модела се възприемат като единно цяло от разстояние, но не могат да се сливат с обкръжаващата среда.

    

US Army UCP (Универсален камуфлажен модел) лесно забележим / откриваем

ФРАКТАЛНИ ФОРМИ В ПРИРОДАТА: ПАПРАТОВО ЛИСТО

Преди да продължим по-нататък с текста, нека ви покажем колко дълбоко са залегнали основите на камуфлажа. 
Папратовото листо е пример за фрактална форма - съставено е от лементи от един и същ вид, но с по-малък размер, а тяхно изграждане има същите елементи, но с още по-малък размер и т.н., за да се формира в крайна сметка клон с по-голям мащаб. Това са модели от природата, които мозъкът просто игнорира при обработката на визуална информация. 

                      

Приложението на правилните фрактални алгоритми води до създаването на естествени геометрични форми.

Човешкото подсъзнание забелязва фрактални форми или "природни шарки". Когато обаче мозъка анализира дадена обстановка, той бързо идентифицира естествените модели или тези фрактални форми и просто ги игнорира.

Човешкият мозък не може да обработва цялата получена визуална информация наведнъж и затова използва процес на елиминиране, за да премахне елементите с по-малък приоритет, които нормално се възприемат от мозъка като общи/познати или често срещани модели. Нечесто срещаните модели, като случайни или непознати такива могат всъщност да се разграничат от останалите увеличавайки по този начин възможността да бъдат забелязани.

Фрактали в природата

Фракталната клонка и фракталното дърво - Разликата между двете може да бъде забелязана само след мащабно съотношение между двете.

И тук стигаме до Патентованите Фрактални алгоритми: Решението

Първата стъпка към успешния фрактален камуфлаж се основава на сливането на простите форми използвайки патентованите алгоритми на Hyperstealth с правилния фон на обкръжаващата среда. След това, за да бъде постигнат пълен успех, полученото съединение трябва да се внедри в подходяща формула, така че да се определи оптималния модел за камуфлаж спрямо различните цели, за които ще бъде използвано "прикритието". Важно е да се отбележи, че фракталния камуфлаж не цели дублиране на природата. Tова е наука за дизайна от гледна точка на формата, размера и мащаба на целта (например човек) спрямо заобикалящата среда, зрението, геометрията, алгоритмите, науката за цветовете и дали целата е движеща се или статична.

Фракталния камуфлаж може да прикрива по-добре при ясна гледка.

На следващите две снимки можете да видите използван фрактален камуфлаж върху стълб, който се слива с околната среда по различен начин в различните сезони. 

     

Имитиращите ловни камуфлажни модели работят добре в точната заобикаляща среда, на която се опитват да подражават, но са склонни да се открояват в различна от тази среда. 

Алгоритъм на далтонизма: Решение

1 на 12 мъже и 1 на 200 жени са далтонисти (приблизително 4,5% от населението). Повечето хора виждат три цвята: червено, зелено и синьо, докато повечето животни възприемат само два цвята - жълт и син. Птиците могат да виждат и четвърти цвят - ултравиолетов. 

                      

Начинът, по който далтонистите (първата снимка под текста) и не-далтонистите (втората снимка) възприемат заобикалящата среда може да бъде много различен. 

             

ОБОБЩЕНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЛОВНИЯ КАМУФЛАЖ AXIS MSP 

Протоколът, използван в тестовете за ефективност на AXIS MSP, по своята въщност е кулминацията на разработваните методики за оценка на камуфлажа от 70-те години до сега и е използван в десетки оценки за правителството на САЩ, както и за чуждестранни военни и комерсиални клиенти. Той се е доказал като постоянно "чувствителен" към променливите във визуалната ефективност и включва мерки за премахване на пристрастността към теста.

Тестът на който е подложен AXIS е фотосимулация, използваща доказани дигитално конструирани модели "картина в картината" - изображения с висока разделителна способност на природни пейзажи, симулиращи предизвикателствата пред откриване на дадена цел.

Проучванията използват отделни фонови сцени с камуфлажни модели, вмъкнати случайно преди анализа. Тестовете са автоматизирани и резултатите се определят на базата на "наблюдатели" спрямо тяхната ориентация и практически опит. 

Накратко за теста в няколко думи - в различни снимки на природни пейзажи, на случаен принцип се вмъкват силуети на ловци в различни камуфлажи. В зависимост от това, колко бързо и дали въобще се откриват от хората, които наблюдават картината, се прави анализ. В конкретния тест са измервани следните параметри:

- Откриване на обекта (къде е) и разпознаването му (какво е)

- Неоткриване на обекта ("пропуск" или т.нар. фалшивo разпознаванe)

И в двата случая предимствата на представянето в резултатите от този тест са в полза на модела AXIS MSP, както практически, така и статистически. При 25 снимки, показани на 20 различни наблюдаващи проведено на база "къде на снимката е обекта в камуфлаж", резултатите на AXIS са 77% по-добри в сравнение с COMP. При същото начално съотношение снимки:наблюдаващи при "разпознаването на какъв е обекта", AXIS се представя 53% по-добре. Още по-любопитното - никой от наблюдаващите не открива целта преди 15 секунда.

Още едно сравнение, което бе направено по време на тестовете:

Камуфлажен модел: AXIS MSP            vs            COMP

Неразпознаване: 11 : 5

Грешно разпознаване: 72  :   62

Резултат: 120% AXIS се представя по-добре в неразпознаване на целта и 16% в объркване на последната. Шаблонът на AXIS MSP надвиши значително текущите търговски модели във всички сравнения.

В заключение: при разработване на комерсиален продукт статистическите данни сами по себе си не са достатъчни: разликата в представянето на различните модели трябва да има практическо отношение (очевидно за окото).Това е и примера, по който са водят всички тестове.

ОЧАКВАЙТЕ новият камуфлажен цвят AXIS MSP в есенната колекция на Harkila.

Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
© 2015 Zarimex All rights reserved.