Ловът на глигани е популярен както през зимата, така и през лятото, но тръпката от преживяването и преследването на дивите животни е много по-голяма, когато имате и подходящ помощник с Вас. Това може да бъде ловното куче, но не всяка порода е подходяща за подобна дейност. Ето защо, по-долу ще разберем кое е най-хубавото куче за лов на глигани.

Какви тактики прилагат отделните породи кучета при лов на глигани

Ловните кучета по дефиниция са безстрашни, но поведението им при появата на големия и силен глиган значително се различава, в зависимост от характера и дори пола. Съществуват мнения, че мъжките са по-агресивни и в голяма част от случаите влизат в директен сблъсък с дивото прасе. От друга страна, женските са по-предпазливи и предпочитат да обикалят около животното, отколкото да го нападат, но пък по този начин отвличат вниманието му от ловеца.

По-дребните кучета, като бултериерите, се впускат в директна битка, опитвайки се да захапят едрото и силно животно за главата. Те предимно се насочват към долната челюст и се опитват да захапят бузите или врата на глигана. Тези породи обаче имат такава мощна мъртва хватка, че рядко дивата свиня успява да се освободи.

Най-малките дивечови териери пък нямат достатъчно сила, тегло и гъвкавост, за да противодействат на мощния и силен глиган. Поради тази причина, нападението им често е насочено към задните крака или ушите. Въпреки че тези нападки не причиняват смъртоносни щети на дивото животно, то все пак се разсейва и не забелязва приближаването на ловеца.

Кои видове породи кучета са подходящи

  • Гонче - хрътките са едри и притежават здрава скелетна структура, развита мускулатура, издръжливост и бързина. Задачата му е да подгони животното и чрез мощния си лай да предупреди ловеца;

  • Хъски - най-хубавото ловно куче, тъй като има вродено безстрашие и страст към големите животни;

  • Нивернски грифон - със способност за единично преследване или в глутница, това е специално отглеждана порода за преследване и ловуване на глигани;

  • Аржентински дог - специално отглеждана за ловуване на свине световна порода, отличаваща се с мускулеста структура и внушителни размери на тялото. Може да се използва само през лятото или есента.

В кои условия и сезони най-добре ловуват

Ловът на диво прасе е в периода от юни до февруари включително, а през пролетта ловуването е забранено. Например, през есента е размножителният период и трябва да се внимава за агресивни женски прасета. През зимата и в студа, дивото животно е с отслабени сили, което дава възможност за неговото по-лесно улавяне. През лятото, прасето е по-вероятно да бъде открито около водните водоеми или на местата, в близост до хранителни ресурси.

За подходящо оборудване, сайтът на оръжеен магазин Заримекс е винаги онлайн и в този магазин ще откриете само висококачествени ловни облекла, оръжия и аксесоари, подходящи за всеки сезон и място.