Seeland създадоха собствен камуфлажен цвят GP за лов през пролетта и лятото.

През пролетта слънцето огрява растенията и животните оставяйки ярки сенки върху земята в гората. Именно тази ярка слънчева светлина и сенките правят дебненето на елени или лова на птици истинско предизвикателство за ловците.

Ето как пейзажа през пролетта и лятото става отправната точка при изработката на камуфлажа на Seeland. Последният направи своя старт през таз годишния пролетен сезон (2017 г.) и бе използван при част от продуктите в колекцията – от якета до тениски и шапки. Макар че, преди време камуфлажа е бил изработван във всички възможни цветове и шарки, идеята на Seeland е била да създаде такъв, който е съобразен с нуждите на ловците. Това е и причината миналата пролет главният дизайнер на Seeland - Мете Ларсен да бъде забелязан в гората с цветни диаграми, книги, скици и фотоапарат.

"Прекарахме доста време на земята в гората, развивайки шаблона за този камуфлаж. И се прибрахме с много мъх, кори и клони, върху които да работим. Нашият модел е вдъхновен от военния камуфлаж, DPM. С тази разлика, че ние използвахме най-новите проучвания върху това как животните виждат цветовете и контурите“ , казва Мете, който носи цялата отговорност за разработването на дизайните на Seeland през последните 3 години.

"Разбира се, целта бе крайният продукт да е също толкова привлекателен за outdoor любителите колкото и за ловците. Не на последно място смятаме, че колекцията се вписва доста добре и сред последните модни тенденции при дрехите с камуфлажен акцент“, казва още Мете, чийто опит като дизайнер на спортни облекла, го прави силно съсредоточен върху функционалността на дрехите.

По изработката на камуфлажа, Seeland работили също и с датския ловец на едър дивеч - Jens Kjær Knudsen, вземайки впредвид неговия поглед и опит с това как камуфлажа най-добре се вписва в практиката.

ЛОВ ИЛИ МОДА?

Дали камуфлажа е просто модерен или функционален е дългогодишна тема на дискусии сред ловците. Повечето ловци са наясно, че копитните животни като благородния елен и сърните не виждат цветно - поне в сравнение с начина, по който човешките очи виждат света. Хората възприемат света в три основни цвята – червено, зелено и синьо, а еленът вижда само два – зелено и синьо. От друга страна, новите проучвания показват, че техните очи са по-чувствителни на ултравиолетова светлина, която се отразява от видимото бяло. Така че, дори камуфлажа да изглежда, че „работи“ перфектно при хората, един бял ръб или вътрешна част на качулката могат да провалят цялото сутрешно дебнене. Това са част от знанията използвани при разработването на новата камуфлажна серия продукти. Дрехите са със зелена основа и с контури, които според Мете са от съществено значение за доброто представяне на камуфлажа.

"Еленът вижда движение преди да види цвят. Така, че най-важната характерситика на един камуфлаж не са толкова използваните цветове, а дали контурите между тях се „размазват“ при различни разстояния. Освен всичко, при GP серията на Seeland е използвана по-хоризонтална шарка, тъй като знаем, че точно така вижда елена“, казва Мете.

"Нашия камуфлаж прави преследвачите на елени по-незабележими – поне докато се движат бавно. Ако правите внезапни движения, нито един камуфлаж в света не би ви помогнал“ казва Мете, който е работил и върху това дрехите да са безшумни. Ето защо якетата нямат мембрани, а използваните тъкани са напълно гладки, така че да не издават звук. 

Камуфлажът през годините

Камуфлажът на Seeland - GP е създаден специално за ловци. Но от друга страна, историята на камуфлажа е тясно свързана с военните служби, при които понятието за камуфлаж доста се е променило през годините. Ето и пет от най-добре познатите модели:

TELO MIMETICO

Telo mimetico е първият щампован военен камуфлаж, разработен от Италианските военни служби през 1929 г. Първоначално се е използвал само за направата на навеси и палатки, но по-късно намира приложение при безброй униформи по целия свят. Не е по-добър за лов отколкото едноцветно яке, например, тъй като не се възползва от контрастите.

FLECKTARN

Идеята да се използват точки за създаването на „разрушителен“ камуфлажен модел се дължи на Немската армия през 70-те години. Оригиналният камуфлаж Flecktarn използва пет различни цвята срещани в европейските гори. Но от тогава до сега са се появили безброй други вариации, с цветове от пустинята до Арктика.

DIGITAL CAMOUFLAGE

През последните години излязоха редица дигитални камуфлажни модели, обикновено пресъздаващи пиксели. При тях идеята е да се комбинират малки и големи квадрати, които да се забелязват, както отблизо, така и отдалеч.

LIZARD

Моделът Lizard е дело на Френските военни служби, които използват две припокриващи се ивици на цветен фон. Той дава основата на редица други модели, особено на някои предназначени за прикритие в джунглата (като Tigerstripe) или като тези, които американските войници използват във Виетнам. Не е толкова добър за прикритие в Европа.

DISRUPTIVE PATTERN MATERIAL (DPM)

Основата при новия камуфлаж на Seeland е взаимствана от стандартната версия на DPM, Disruptive Pattern Material, пуснат в употреба от Британската армия през 70-те години на миналия век. Имайте впредвид, че модела на Seeland е с по-хоризонтална ориентация, която пасва по-добре към зрителната острота на дивеча.