Leica Sport Optics (Wetzlar) представя за първи път в своята гама от продукти, термални заснемащи устройства, специално създадени за ловци: Leica Calonox.

Устройствата Leica Calonox бяха пуснати на пазара в края на 2020 г. и се предлагат в две версии: като чисто устройство за наблюдение – термална камера Leica Calonox "View" - и като приспособление за монтиране към оптика – термална насадка Leica Calonox "Sight".

Фирма Leica Camera е известна от много години като производител на цифрови фотоапарати с най-високо качество и прецизност. За разлика от стандартните цифрови камери, термо камерите записват инфрачервеното лъчение, което не се вижда от човешкото око, като термално изображение.

Двете нови термовизионни устройства на Leica Calonox са оптимизирани за съответните им приложения и се отличават с типичното за Leica изключително качество на изображението с особено детайлни цветови градации, отличен контраст и висока детайлност на всички разстояния на наблюдение.

Вградената акумулаторна батерия е особено добре защитена от студ и атмосферни влияния, тъй като се позиционира вътре в устройствата Calonox. Уникалният продуктов дизайн е ориентиран към нуждите на ловеца и се интегрира перфектно в оборудването му, със своята цилиндрична форма и лекота на използване - независимо дали е монтирана или се държи в ръка. Работата само с три бутона е интуитивна, лесна  и сведена до най-важното. И двата модела разполагат с бърз 42-милиметров обектив с голямо зрително поле.

Leica Calonox “Sight“

Термалната насадка Leica Calonox "Sight" е оптимизирана за използване заедно със стандартна оптика и и все пак е оборудвана с увеличение от 1х. Благодарение на фиксираната цялостна конструкция на системата, Calonox "Sight" предлага невероятна надеждност и постоянна прецизност и точност.

Хоризонталното зрително поле от 15,5 до 100 метра осигурява чудесен поглед, докато сензорът с 384x288 пиксела в комбинация с OLED дисплей с висока разделителна способност и собствената обработка на изображението (Leica Image Optimization - LIO™) осигуряват впечатляващо детайлно изображение. На разположение са висококачествени адаптери за монтиране към оптика.

Leica Calonox “View“

Изключителният диапазон на разпознаване на обекта се основава на сензор от висок клас ванадиев оксид (VOx) с 640 x 512 пиксела и размер от 12 µm на пиксел с отлична температурна разделителна способност. Основното оптично увеличение 2.5x осигурява голямо зрително поле и следователно е идеално за наблюдения дори в непосредствена близост.

Благодарение на дигиталното увеличение до 10х в комбинация с изключителния HD дисплей с 1280x960 пиксела и собствената обработка на изображението (Leica Image Optimization - LIO™), никакви детайли не остават скрити дори на голямо разстояние.

Предимства на термалните уреди:

Leica Calonox View

 • мощен VOx сензор с LIO™ за впечатляваща производителност на изображенията 
 • сензор 640x512 px с размер 12 µm пиксел 
 • HD дисплей с висока разделителна способност (1280x960 px) 
 • 2.5–10x обхват на увеличение за изключително разпознаване на дивеча 
 • 3000 м разстояние на откриване 
 • функция за снимки / видео (плюс предаване на живо)

Leica Calonox Sight 

 • максимална точност и повторяемост 
 • високо контрастни изображения с LIO™ благодарение на 384x 288 px VOx сензор с размер 17 µm пиксел 
 • 1024x768 px OLED дисплей 
 • 2000 м разстояние на откриване 
 • адаптер за монтаж с резба M52x 0.75

Източник: https://en.leica-camera.com/