Хобитата на съвременните хора са разнообразни. За едни четенето на книга или играта на шах е достатъчно, за да облекчат умората и да си починат, докато за други обаче е изключително удоволствие и разтоварване да отидат на лов.

   И ако оръжието е основното за всеки ловец, сейфа за оръжие е неговото задължително допълнение.

   Марката Griffon предлага висококачествени каси за съхранение на оръжие, характеризиращи се с висока здравина и надеждност.

Могат ли оръжията и боеприпасите да се съхраняват у дома?

   Тъй като оръжието представлява предмет с повишена опасност, изискванията за съхранението му се поставят от законодателните власти. Правилата за съхраняване на оръжия и боеприпаси определят, че отговорността за спазването на всички изисквания е на собственика на оръжието. Именно той е длъжен да създаде условия, гарантиращи безопасното съхранение на оръжието. Всяка възможност за достъп от неоторизирани лица до оръжието трябва да бъде напълно изключена. Прехвърлянето на оръжие или боеприпаси на второ лице също е забранено.

   Оръжията и боеприпасите могат да се съхраняват само и единствено на мястото, на което притежателя на лиценз за оръжие има адресна регистрация. Ако собственикът на оръжието смени местожителството си или реши да пребивава временно извън мястото на регистрация, той е длъжен да уведоми областния полицейски служител за това, както и да осигури правилното съхранение на оръжието у дома и на новото местожителство.

Как и къде да съхранявате оръжия?

   Като надеждно място за съхраняване на оръжие се смятат сейфовете, които са разделени на няколко разновидности:

  • метални заключващи се каси;
  • специални сейфове за съхранение на оръжие с ключалка;
  • кутии за съхранение на оръжие, изработени от изключително здрави материали;
  • дървени кутии, чиято повърхност е облицована с желязо.


   Според начина на отваряне, сейфовете биват различни видове:

         - с традиционния механизъм за отваряне на брави с помощта на ключове (в този случай ключът трябва да се съхранява само от собственика на оръжието или да се съхранява на място, до което други лица имат ограничен достъп);

   - с механична ключалка, която работи само когато въведете правилната комбинация на код, състоящ се от няколко цифри;

       - с електронна ключалка, която се отваря с помощта на пръстови отпечатъци или магнитни ключове;

        - комбинираните ключалки съдържат в себе си няколко вида заключване.

   За да се гарантира отговорното съхранение на оръжия, е необходимо да се закупи специален сейф или каса, които да отговарят на всички условия, определени от правилата за съхранение на оръжия у дома. 

   Надеждността на сейфа се определя и от допълнителни параметри като:

        - огнеустойчивост;

        - устойчивост на обир.

  Фирма Griffon предлага различни класове сейфове, устойчиви на грабежи, подходящи за монтаж у дома. Огнеупорните сейфове имат максимално ниво на надеждност. Отварянето на такива сейфове от неоторизирани лица е невъзможно. Също така, в случай на пожар се гарантира целостта и абсолютната безопасност на всичко, което е вътре в сейфа.

  За да спазите инструкциите за съхранение на оръжие, трябва да закупите сейф или каса и да определите правилното място за монтаж. 

   След като се запознаете с правилата за съхранение на оръжията е важно да се ориентирате в размерите на сейфа, които зависят както от размерите на самите тях, така и от техния брой.

   Griffon предлага сейфове, височината на които варира от 260 мм до 1000 мм. При покупка на каса винаги се консултирайте с експертите в магазина по отношение на оптималните показатели за дълбочината на сейфовете.

  

  Сред предлаганите модели можете да откриете и интересни модерни решения - например сейфове с витрини с бронирано стъкло. В този случай можете да виждате оръжията, без да отваряте вратите. Такива модерни дизайни на сейфове са допълнително оборудвани с:

  • "кука" против взлом (при наличието на която е изключена възможността за отваряне на вратата с използването на остър предмет);
  • стоманени сплави, които елиминират всякакви опити за разбиване или пробиване на бравите.

   Интересът към въпроса как да се съхраняват ловни оръжия не възниква случайно от лица, които за първи път се сдобиват с такива оръжия. За монтирането на сейфове за съхранение на ловно оръжие се поставят определени изисквания, спазването на които се проверява задължително от упълномощени лица.

  Освен огнестрелното оръжие, ловците, като задължително допълнение към ловния инвентар разполагат и с боеприпаси. За съхранение на боеприпасите фирма Griffon предлага специални шкафове за съхраняване на боеприпаси, както и каси за оръжие, в които е обособено място за съхраняването им оборудвано с допълнителна ключалка.

   Ако все още не сте закупили сейф или каса за съхранение на вашето оръжие, заповядайте в нашия магазин в гр. София, жк. Дървеница, ул. “Осми декември” №1, където може да откриете продуктите на марка Griffon.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Източник: https://griffonsafes.com.ua/