Изходна зеница

   Изходната зеница е широчината на светлинния лъч, напускащ окуляра, обикновено измерена в милиметри. Голямата изходна зеница е ефективна при условия на слаба осветеност и през нощта, защото колкото по-голяма е изходната зеница, толкова по-ярко е изображението. Изходната зеница на оптиките и биноклите, специално предназначени за астрономически наблюдения, съответства на размера на дилатацията (разширението) на зеницата на окото на наблюдаващия, след пълна адаптация към тъмнината. Този диаметър е между 5 мм и 9 мм (максималното количество за човешкото око). Максималната дилатация има тенденция да намалява с възрастта. До 50-годишна възраст изходната зеница може да е около 5 мм. Изходна зеница, по-голяма от дилатацията на наблюдаващия, просто губи светлината, тъй като външната страна на лъча пада върху ириса и не попада в очите. За да изчислите изходната зеница, просто разделете диаметъра на обектива върху линейното увеличение на бинокъл или оптика. Например, изходната зеница на бинокъл 7x42 е 6 мм.

Очно разстояние

   Очното разстояние е отсечката (в милиметри) между окото на наблюдаващия и окуляра на бинокъла или оптиката, което позволява да се наблюдава спокойно пълното зрително поле. То измерва разстоянието от последната окулярна леща до равнината зад окуляра, където всички светлинни лъчи на изходната зеница попадат на фокус и се формира образът. Това е разстоянието, на което окото трябва да отстои от окуляра, така че образът, който се вижда, да е с ясни правилни контури.

   Очното разстояние трябва да бъде най-малко 10 мм; 15 мм осигуряват най-добрия комфорт, а за тези, които носят очила очното разстояние трябва да бъде дори по-голямо.

   Поставете окото си, така че да е точно зад окуляра, за да се възползвате най-пълно от очното разстояние. Ако поставите окото си по-далече ще загубите образът, и дори може да преместите окото си от лъча светлина от окуляра. Ако очното разстояние е твърде късо, няма да можете да мигате и може също да се появи черен пръстен около образът.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Източник:https://www.celestron.com/