Съвременните сейфове са надеждно място за съхранение на ценни книжа, пари и бижута. Достъпът до сейфовете е ограничен. Само тези, които имат информация за това къде се намира „скривалището“ и знаят паролата, могат да имат допир до съдържанието.

Има няколко разновидности на сейфове, оборудвани с код, ключ, електронен или биометричен механизъм. Може да се случи, че собственикът не е запомнил паролата за отключване, или е загубил ключа, или пък батериите са изтощени. В такива случаи е полезно да знаете какво да направите, за да отворите сейфа.

Как да отворите сейф, ако сте загубили ключа

Много е неприятно да осъзнаеш, че е невъзможно да вземеш важни документи или пари от сейфа, само защото си загубил ключът. Във всички случаи трябва да обмислите различни опции, които могат да решат проблема.

Желаейки да разберат как да отворят сейф без ключ, много хора чуват съвети относно триони за рязане. В 90% от случаите този метод е неуспешен. Сейфът не е метална кутия, а продукт, оборудван с механизъм, който предотвратява хакването. При рязане на пантите не е възможно отварянето на сейфа, тъй като вратите му са снабдени с подвижни щифтове.

Също така мнозина в търсенето на отговора на въпроса как да отворите сейфа, ако сте загубили ключа, искат да разберат дали е възможно да пробият заключващия цилиндър. Ако сейфът е от клас 1 - устойчивост на взлом, този метод ще отвори металната кутия.

След извършване на подобни действия обаче, сейфът вече няма да може да се използва по предназначение. Отварянето на сейф от клас 2 или по-горен клас е напълно невъзможно.

Най-правилното решение за отваряне на домашен сейф без ключ е да се свържете с компанията производител на сейфа или квалифициран служител от магазина, от който сте закупили сейфа. Фирмата производител може да направи нови ключове с промяна на секретността, за да се изключи възможността неоторизирани лица да отворят сейфа, ако имат стар ключ.

Как да отворите сейф, ако забравите кода

Ако попаднете в неприятната ситуация да забравите кода за отваряне на сейфа, първо използвайте някои от следните трикове:

  • въвеждане на аварийна комбинация, когато е правилно въведена, вратата на сейфа се отваря (За всеки тип сейф производителят предоставя различни комбинации за нулиране на настройките и връщане към фабричните. Тези комбинации се съдържат в техническата документация, която получавате при закупуване на сейфа. За съжаление, не всеки може да намери тази информация, защото или инструкциите вече са загубени, или се намират в заключения сейф.);
  • отваряне със специален ключ (Комплектът върви със специален ключ, който производителят доставя само за отваряне на сейфовете, само в случаите, когато не приемат въведения код.).

Ако подобни действия не помогнат, човек не трябва да изпада в отчаяние, да се изнервя, да се доверява на други хора и техните умения, да отворят всякакви сейфове. Сред такива занаятчии може да има нарушители, които се възползват от доверието на собствениците на сейфа и впоследствие ще са готови съзнателно да хакнат и да откраднат всички ценни вещи от сейфа.

Как да промените кода на сейфа

Не винаги е възможно да занесете сейфа до сервизен център, тъй като сейфът е монтиран в стената или пода и е много трудоемко и времеемко да го демонтирате на момента. Поради тази причина най-доброто решение на проблема как да промените кода на сейфа е възможността да се свържете със специализирани компании, които предоставят такива услуги с домашни посещения.

Как да отворите сейфа, ако батерията е изтощена

Човек трябва да знае как да отвори сейфа в случаите когато батериите са изтощени.

В подобна неприятна ситуация най-често може да попаднете, когато използвате офис и хотелски сейфове. Проблемът се изостря, ако времето за разрешаване на такъв проблем е ограничено.

Ако батериите са изтощени, можете да го отворите, като се свържете с администратора на хотела. Всеки модел на сейф е оборудван с авариен ключ. Следователно е възможно спешно да отворите кеша само с такъв ключ.

Можете също да опитате да замените изтощените батерии с нови. Тази опция е подходяща за някои модели сейфове.

Батериите могат да бъдат: 

  • на вратата в специално отделение;
  • под подвижната клавиатура за заключване.

Някои модели сейфове са оборудвани с електронни брави, които могат да бъдат свързани към външен източник на захранване, ако батериите са празни.

Ако и двата варианта са неуспешни, тогава производителят не е предвидил алтернативно захранване.

Не се препоръчва да полагате физически усилия, опитайте се сами да отворите сейфа с помощта на импровизирани средства. Такива действия могат да нарушат само дизайна на сейфа и впоследствие ще бъде невъзможно да се използва по предназначение.

Най-правилният вариант за справяне с подобен проблем е да се свържете със специалист, който отваря сейфове, сменя батерии, извършва диагностика на оборудването без да нарушава дизайна на сейфа.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

 

Източник: https://griffonsafes.com.ua/