Ножът е важен инструмент, който улеснява ежедневието ни, но особено силно оценяваме значението му, когато сме сред природата. Ловният нож трябва да е качествен и достатъчно универсален, за да задоволи потребностите на един средностатистически ловец – от дране на плячката до разрязването на ребрата и костите на животното.

   Когато избирате ловен нож, е важно да помислите как ще го използвате и вида на дивеча, който планирате да ловувате. Ясно е, че ловецът на едър дивеч ще използва различен вид нож от някой, който ловува зайци. И ако мислите, че по-голямото е винаги по-добро, ще сбъркате. Големият нож ще направи почистването на дребния дивеч по-трудно, не по-лесно и ще увеличи шансовете да се порежете.

   След като определите какъв размер нож искате, помислете колко често ловите. Ако ловите само от време на време и искате нож, който може да се използва за най-различни цели, ви е достатъчен по-малък сгъваем нож. Ако обаче сте всеотдаен ловец и планирате да използвате ножа си само за лов, здраво изграденият нож с фиксирано острие е най-подходящ.

   Предлагаме няколко съвета, които могат да ви помогнат в търсенето, особено ако не сте запален ножар.

 1.Фиксирано острие или сгъваем нож?

   Първият голям въпрос при избора на ловен нож е дали да бъде с фиксирано острие или сгъваемо. За да направите правилния избор е необходимо да си отговорите на въпроса „За какво ще ползвам ножа?“.

   Ножът с фиксирано острие има острие, което е постоянно закрепено в отворено положение. Тъй като в ножа с неподвижно острие няма подвижни части, тези ножове обикновено се считат за здрави и надеждни. Те обаче имат недостатъци. Тъй като ножът е винаги отворен, трябва да се носи в кания. Това го прави по-обемен от сгъваем нож. Освен класическите кании, има кании за носене на врат, такива улесняващи скрито носене, дори кании, позволяващи прикрепване към тактически модулни системи.

   Остриетата на сгъваем нож се сгъват обратно в дръжката. Той също има заключваща функция, която предотвратява случайното затваряне на острието, докато го използвате. Тъй като острието се сгъва обратно в дръжката, ножът е по-компактен и може да се носи по-лесно. Но тази дизайнерска функция е и най-големият недостатък на сгъваемия нож. Кухата му дръжка и точката на въртене за прибиране на острието са слабите му страни - сгъваемият нож не е толкова силен, колкото нож с неподвижно фиксирано острие.

   При сгъваемите ножове има два типа отваряне. За отварянето на класическите сгъваеми ножове е необходимо да се ползват и двете ръце. Модерните тактически сгъваеми ножове имат механизъм за бързо отваряне, позволяващ острието да бъде бързо извадено само с една ръка. Кое от двете ще ви е необходимо, зависи от това, за какво ще си служите с ножа. Изборът между фиксирано острие и сгъваемо острие е до голяма степен практически. За сериозния ловец, който иска специален ловен нож, фиксираният дизайн на острието е най-добрият избор. За човек, който ловува само от време на време, който ще използва ножа за други цели и предпочита да го носи в джоб, гъвкавата дръжка на острието е неговият избор.

 

2. Какво острие да изберем?

   Налични са няколко вида остриета и изборът се свежда до личните предпочитания и вида на дивеча, който обикновено ловите. Различните задачи поставят различни изисквания към острието.

   Ако ще режете дебели въжета или мрежи, "ястребовия клюн" или извито назад острие ще е от полза. За по-специфични задачи, като тези на спасителните служби например, когато трябва да се среже, но трябва и да се внимава случайно да не се пробие нещо, има остриета със затъпен връх или тип "овчи крак". Практикуващите бойни техники обикновено се спират на острие тип танто, заради пробивните му способности или на уорнклиф тип, за разсичане. Има три често срещани вида ловни остриета – „клип пойнт“, „дроп пойнт“ и извити нагоре, ползвани за дране.

   Острие от тип „клип пойнт“ е тънко с добре определена точка. Самото острие е сравнително плоско. Този нож е достатъчно универсален, за да се използва за общи работи в лагера и специализирани ловни работи, включително и дране.

   Ножът с острие тип „дроп пойнт“ е специализиран ловен нож. Използва се за почистване на животното и кожата, но не трябва да се използва за рязане на въже или клонки или за други общи работи, свързани с къмпинг. Това острие е дебело и извито. Върхът не е очертан, което улеснява използването на цялото острие при дране на кожи. Използването на целия нож не само ускорява процеса, но намалява риска от увреждане на месото. Тъй като няма ясно изразен връх, има по-малка вероятност да накъсате месото, докато дерете животното. Здравият дизайн на острието позволява на ловеца да използва ножа за изкормване. 

   Извитите нагоре остриета са предназначени за дране на кожата на едър дивеч. Острието бързо и спретнато отделя кожата от месото на едър дивеч. Въпреки че острието е направено специално за дране, ножът може да се използва и за други ловни работи.

 

3. Как ще използваме ножът?

  Работата, за която е предназначен ножът, определя както профила, така и скоса (заточката) му. Скосяването е метода, който се ползва за да се съзаде острието. Има поне дозина типове скос, но три са най-често срещаните - вдлъбнат, плосък и изпъкнал.

   Ако си представим острието като обърнат триъгълник, при вдлъбнатия скос (А), страните на триъгълника са извити на вътре. Това позволява дебела стомана да бъде бързо намалена до много остър ръб. Тази заточка е добра за рязане. Плоският скос (Б) страните на триъгълника са прави. Този скос е добър за най-общо сечене и се представя добре при натоварване, а ръба е устойчив на удари. При изпъкналият скос (В), както подсказва и името, страните на триъгълника са извити на вън. Това придава голяма здравина на острието и режещия ръб. Този тип заточка е много подходящ за тежка работа. Използва се при инструменти за сечене като мачетета, кукри, бауи и камп ножове.

   Тук могат да се споменът и два специфични вида заточка. Серетираната (назъбена) заточка е много полезна при рязане на влакнест материал като въже или мрежа. Но ако ползвате често ножа, ще ви се налага и да го наточвате често, а при назъбените остриета, това е по-трудно. При ножовете за сред природата, често се среща сканди скоса. Ако при другите скосове има голямо скосяване (основното) и второ, малко, точно в края, което създава режещия ръб, при сканди скоса това второ скосяване липсва. Това прави острието много остро и подходящо за ползване сред природата, но и трудно за правилно заточване. Ако нямате опит със заточването, по-добре се спрете на различен скос.

4. Как да разпознаем качественият нож?

   Има три основни показателя по отношение избора на стомана - устойчивост на корозия, твърдост и якост. Балансът между трите, който ще е подходящ за вас, отново зависи от задачите, за които ще се използва острието.

                    

   Качествените ловни ножове обикновено имат остриета от въглеродна стомана или неръждаема стомана. Всеки тип острие има предимства и недостатъци. Остриетата от въглеродна стомана ръждясват, така че те изискват специална обработка. Редовната употреба е най-добрият начин да предотвратите образуването на ръжда върху острието, но можете също да покриете острието, за да предотвратите появата на ръжда. За да намажете острието от въглеродна стомана, почистете добре ножа, оставете го да изсъхне напълно, след това нанесете восък, който съдържа силиций. Налични са восъци, направени специално за тази работа. След като бъде намазано, острието от въглеродна стомана трябва да е устойчиво на ръжда. Остриетата от въглеродна стомана са по-лесни за заточване и остават остри за по-дълго от острието от неръждаема стомана.

   Остриетата за ножове от неръждаема стомана са устойчиви на ръжда. Това ги прави изключително популярни сред ловците, които ловуват в райони с дъждовни условия. Ножовете от неръждаема стомана обаче са по-трудни за заточване и по-скъпи от ножовете от въглеродна стомана.

   Друг показател е твърдостта. Твърдостта е свързанa със способностите на стоманата да поема натоварване без да се деформира. Предимството на по-твърдите стомани е, че придава устойчивост на резеца, както и позволява да му се придаде по-голяма острота и съответно - по-добра режеща способност.

   Якостта е способността на стоманата да поема влияние, без да се уврежда, да се насича, напуква и т.н. Тя е важна, когато острието изпълнява задачи като сечене на дърво, когато има силен сблъсък.

 

5. Как да поддържаме ловния нож?

   Правилната грижа ще удължи живота на вашия ловен нож. Обикновено съхранявайте ножа си с фиксирано острие в кания, но ако не планирате да го използвате за известно време, ще ви трябват специални решения за дългосрочно съхранение. За дългосрочно съхранение увийте чистия и сух нож в обикновена хартия и съхранявайте този пакет в найлонова торбичка. Добавете някакво изсушаващо средство към торбата, за да абсорбира всякаква влага.

   Също така е важно да държите ножа си остър. Обърнете се към експерт, който да ви покаже правилната техника за острене на ножа, защото грешната техника всъщност може да притъпи ловното ви острие.

   Ежедневната грижа е най-добрият начин да удължите живота на вашия ловен нож. Почиствайте ножа и боравете старателно след употреба, като използвате продукт, създаден специално за тази цел. Бързото забърсване след ползване на ножа на ловното поле е добре, но не замества цялостното почистване, когато се приберете вкъщи. Използвайте продукт, специално предназначен за материала, от който е направен ножа. Има много многофункционални почистващи препарати, които могат да се използват върху метал, дърво и кожа. Тези продукти улесняват почистването на ножа, без да се притеснявате, че ще съсипят дръжката, докато почиствате острието.


   Може да се каже, че да успееш да намериш добър нож си е предизвикателство. Но когато човек знае, за какво точно ще го използва и колко интензивно ще му се налага да работи с него, може много по-добре да се ориентира сред различните класове и цени, за да открие най-доброто за него, на най-приемлива цена.Източник: https://adventure.howstuffworks.com/

                    http://brannik.bg