ОСНОВНИ ПРАВИЛА: ПОЧИСТВАНЕ И ГРИЖИ ЗА ОБУВКИТЕ

Фирма Hanwag изработва всички свои обувки, използвайки висококачествени и сложни техники, които изискват високо ниво на майсторство. В резултат на това всички техни обувки са особено издръжливи във времето и могат да станат като нови само със смяна на подметките. Следвайки няколко лесни стъпки за почистване и грижа за вашите ботуши, можете лесно да удължите техния експлоатационен живот и да се насладите на още повече приключения.


    ПОЧИСТВАНЕ

    Махнете стелките и връзките

    Отвън: Почиствайте обувките си с четка след всяка разходка. Ако има много упорити замърсявания, отстранете ги под течаща вода. Специални почистващи препарати за кожа трябва да се прилагат само, ако нищо друго не помага. Избягвайте сапуна - той уврежда водоустойчивостта и повечето видове кожа.

   Отвътре: Текстилната подплатата (както при повечето ботуши с GORE-TEX) и кожените обшивки се почистват най-добре с чиста вода и гъба. Не използвайте гореща вода.

 


ИМПРЕГНИРАНЕ

Защита на текстилните части и редовно освежаване на водоустойчивостта на кожата.

Спреят за импрегниране на Hanwag (без PFC) поддържа водоустойчивата защита на тези части от обувката, изработени от плат (и придава на кожените обувки допълнителна водоустойчивост за много мокри условия). Нанасяйте върху сухи обувки след почистване.

 

 

 

Важно!

Използвайте само на открито или в добре проветриви помещения. Нанасяйте внимателно високо концентрираният импрегниращ спрей върху обувките си на разстояние 30 см. Не забравяйте връзките и труднодостъпните области (напр. около езика). Оставете да изсъхне хубаво.


 

    ГРИЖА ЗА КОЖАТА

     с вакса за обувки Hanwag

     Кожата е естествен продукт, за който трябва да се грижим. В противен случай може да изсъхне, да се напука и да стане неиздръжлива. Най-добрият начин да се грижите за кожата е с вакса, като ваксата за обувки на Hanwag (Hanwag Shoe Wax). Никога не използвайте грес или масло. Нанасяйте ваксата пестеливо върху чисти, сухи обувки, като използвате мека кърпа без власинки от памук или микрофибър или мека четка. Втривайте внимателно ваксата в кожата.

 

 

Моля обърнете внимание!

Използването на ваксата Hanwag Shoe Wax върху гладка кожа придава на обувките по-дълбок, тъмен и по-богат цвят, както е показано на снимката. Грубата, текстурирана повърхност от набук и велур ще става малко по-тъмна и по-гладка всеки път, когато нанасяте вакса.

Има два начина да се справите с това:

1. Възможно е външната кожа да стане груба отново и затова отстранете излишната вакса с помощта на специална велурена четка. Не е възможно обаче да я направите по-светла. По-тъмната патина показва, че се грижите добре за кожените ви обувки. Повърхността на кожата също става малко по-мазна с времето. В резултат на това обувките ви ще разкажат богатата история на всяка стъпка, която някога сте извървяли.

2. За да се грижите за кожените си обувки Hanwag, без да променяте външния им вид, използвайте препарат с гъбичка Hanwag Care и импрегниращия спрей. Те подхранват и се грижат за кожата, само че не толкова интензивно, колкото ваксата.


ГРИЖА ЗА КОЖАТА

с препарат с гъбичка за обувки Hanwag (Hanwag Care Sponge)

Препаратът с гъбичка за поддръжка на Hanwag е особено подходящ за обувки от набук или велурена кожа. Поддържа и подхранва кожата в дълбочина, освежава цвета и я поддържа мека и еластична, без да променя естествения й, текстуриран вид. Едновременно с това, Hanwag Care Sponge импрегнира кожата и също така защитава гумените части, като например гумения гард.

За най-добри резултати, нанасяйте препарата с гъбичка Hanwag Care Sponge след като сте се уверили, че обувките са чисти и сухи. Натиснете гъбата леко върху кожата и стиснете бутилката. След като нанесете продукта върху кожата, оставете го да изсъхне. Не забравяйте онези труднодостъпни области (например около езика). Оставете да изсъхне през нощта при стайна температура (никога не сушете ботуши и обувки на или до изкуствено отопление).

 


    СУШЕНЕ

     и съхранение след разходка

  Сушене: Сушете обувките си на добре проветриво, сухо и сенчесто място с широко отворени езици. За обувки, облицовани с кожа, първо ги натъпчете с абсорбираща хартия (НЕ вестник). Същото се отнася и за ботушите GORE-TEX®, които изсъхват по-бързо и по-ефективно, когато са натъпкани с хартия (отново, НЕ използвайте вестник, тъй като мастилото може да повреди обшивката и мембраната).

 

 

 

Важно!

Сменяйте редовно хартията, за да отстраните влагата от обувките си възможно най-бързо. Никога не сушете ботуши и обувки на или до отоплителен уред!

Съхранение:

Съхранявайте ботушите изправени; на сухо, тъмно и добре проветриво място.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ

Пазете обувките далеч от бензин, дизел или глинена. Почистете обувките си незабавно, ако влезете в контакт с тези вещества.

След по-дълъг период на съхранение, грапавата чст на стъпалото трябва да се изтърка малко, като използвате телена четка или фина шкурка. Почиствайте обувките си с четка след всяка разходка.

За по-голяма защита при мокри условия, импрегнирайте обувките си, след като ги почистите.

Моля обърнете внимание! Никога не оставяйте мокри ботуши в багажника на колата си, в найлонов плик, в мазето или на други подобни места. Никога не сушете ботушите си пред огън или близо до друг източник на топлина. Кожата ще изсъхне и ще стане твърда и може да се напука. Това дори може да причини обувките ви да загубят напълно формата си.Източник: https://www.hanwag.com/eu/en-gb/sustainability/shoe-care