Норвежката ловджийка Анет Дал ловува с баща си от петгодишна възраст. В своя живот Анет успява да съчетае страстта си към лова с работата си като учител. Тя обича да прекарва времето си на открито със своите ученици, приближавайки ги до природата.

Нейната цел за в бъдеще е да отстреля мъжки лос заедно с Шведски йемтхунд. Най-доброто й постижение досега е отстрелването на лос заедно с кучето й Алия.


Лов на гонка

Фактори за успех и сигурност

Как тръгна по пътя към лова и какво означава ловът за теб?

Баща ми е страстен ловец и за първи път ходих с него на лов, когато бях на пет години. Още на първият ми ден с него той застреля лос - и оттогав съм пристрастена. От този момент нататък той редовно ме водеше със себе си за лосове, сърни и зайци, но с напредването на възрастта той ме научи как да ловувам и да стрелям сама. Тъй като той има свой собствен ловен парк, винаги съм имала възможност да ловувам, колкото искам. Растейки по този начин ме накара да благодаря за това, което животните и природата могат да ни предложат. Баща ми ме научи, че природата може да бъде огромен ресурс за нас, ако се отнасяме добре с нея. Освен това ме научи как да уважавам животните и да се наслаждавам на природата. Сега имам собствена ферма със собствено ловно поле и все още мога да ловувам, колкото искам. Освен това съм и учител по професия в средно училище, което ми позволява да прекарвам голяма част от времето на открито с учениците си, като ги доближавам до природата.

Какви са твойте преживявания по време на лов на гонка?

Когато ловувам по различен начин - или в нова държава, или пък различен тип дивеч - трябва да съм уверена, че оборудването ми е надеждно и сигурно. По време на лов на гонка трябва да бъда изключително бърза и енергична, но тъй като това не е често срещана форма на лов в Норвегия, разчитам много на моята оптика. Оптиката ми за лов е стабилна и надеждна, когато времето е от съществено значение и ми дава сигурността, от която се нуждая.

Често ловният район е в средата на гората, заобиколен от много дървета, което води до стрелба предимно на къси разстояния. Животните също често се движат бързо и затова е много важно да имам оптика с ниско увеличение, която да ми даде поглед към цялото животно, а не само част от него. Оптиката, която ползвам трябва да има червената точка, която ме прави като ловджийка по-уверена. С червената точка знам точно къде ще удари куршума, когато натисна спусъка и е по-лесно да запомня момента на изстрела. Използването на ниско увеличение също е много полезно, тъй като е по-лесно да се проследи животното от момента на изстрела до падането на животното.

 

 

„При лов на гонка се опитвам да предвидя всички различни възможности за това къде могат да се появят животните, което е почти невъзможно, тъй като не е лесно да се предскажат.“

АНЕТ ДАЛ

При последния ми лов на гонка в Германия, бях на уникално високо чакало. Имах стар път зад себе си, гора от двете си страни и малка открита площ пред мен. Рано сутринта научих от немски ловец, че първите двадесет минути от лова са най-вълнуващите, защото през това време животните първо започват да се движат и всичко може да се случи. Стоях на високото си чакало с пушката в ръце, готова и чаках да видя дали нещо ще се случи в гората ... и се случи.

Откъм дясната ми страна две диви свине излязоха от гората. Видях ги преди да ги чуя поради силния дъжд и трябваше да действам бързо, ако исках да имам шанс за изстрел, затова монтирах пушката. С добре монтираната пушка и с кристално ясната оптика лесно забелязах първия глиган и стрелях за секунди. Безспорно изстрелът бе перфектен и глиганът се удари в земята. След това успях да премина към следващия глиган и да повторя успеха. Безусловното съвпадение между секундите на забелязване на животните, фината настройка на червената точка и общата надеждност на оборудването беше просто перфектно. Винаги съм имала успех по време на лов на гонка и съм се прибирала с няколко диви свине: за мен няма съмнение, че доверието в оборудването е един от ключовите фактори за успех.


Източник: https://blogs.zeiss.com/sports-optics/hunting/en/author/annettedahl/