Ако обучите вашето ловно куче да открива дирите на дивеча само по мирис, това ще се отрази положително на вашите ловни успехи. Но как работи обонянието на ловните кучета и какво можете да направите, за да го подобрите?

Установяване на миризмата и условията на миризмата са две различни неща, които трябва да вземем впредвид когато тренираме ловното куче. Защото ние като човешки същества не можем да оценим напълно силата на кучешкото обоняние. През годините съм наблюдавал как стотици ловни кучета ловуват във всякакви условия и въпросът за миризмата е тема, която може да обърка дори най-опитните дресьори.

„Първоначално, когато започнете обучението, винаги натърквайте заек или птица в кръг от началото на очертанието.“

// МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ //

Спомням си, че веднъж наблюдавах изпит на Ретрийвър и при последната гонка за деня някои птици бяха застреляни и паднали в доста слабо прикрит терен. Температурата на въздуха падаше изключително бързо и студената мъгла започна да пада стремглаво.

Ако мислите, че тези условия са доста добри за надушване на плячката, ще ви кажа, че и двете кучета не успяха да я открият. И двете ловни кучета минаха покрай птиците. Към днешна дата не успях да разбера какво се случва, но мога само да предположа, че падащата температура, комбинирана с мъгла, намалява условията на миризмата до нула и кучетата не виждат и не надушват миризмата на птиците.

Общоприето е, че в горещите сухи дни условията за лов с надушване за всяко куче са лоши, също както, ако вали дъжд, това може да затрудни изключително много тяхното обоняние.

Като дресьори, ние трябва да вземем предвид условията и да бъдем снизходителни към нашите кучета, ако се затруднят с улавянето на миризмата на отстреляната птица. Другият фактор, който твърде често се пренебрегва, е вятърът и посоката му.

// ПОСОКАТА НА ВЯТЪРА //

Водачите, които ловуват с кучета са наясно с вятъра и неговия ефект върху техните животни. Винаги, когато е възможно, те ловуват с кучетата в местата с преобладаващ вятър, което означава, че всяка миризма във въздуха идва направо към бягащите кучета. На свой ред това гарантира, че те извличат най-доброто от ловните способности на своите кучета.

При обучението на ловни кучета трябва да се прилагат и някои полеви хитрости. Преди няколко години видях много интересна демонстрация, изнесена от треньор на Немски късокосмест пойнтер. Той използва опушена пръчка, за да покаже как вятърът може да се развихри като вихрушка около дърветата и храстите на нивото на земята ... хитрост, но от значение ли е? Ами да, от голямо значение.

Представете си, че застрелвате птица, която пада от дърво в полето и посоката на вятъра идва отляво надясно. Логиката повелява да изпратите кучето си по посоката на вятъра на птицата. Но дървото може да попречи на вятъра и следователно миризмата на птицата не е задължително да се разпространява по посоката на вятъра. Следователно това, което изглежда като просто намиране и донасяне на дивеча, е голямо изпитание за кучето.

// ПРЯСНА СЛЕДА //

Що се отнася до приземната миризма, опитно куче може да различи миризмата от пресни следи на невредим дивеч и мириса на отстреляна птица, която е или мъртва, или ранена.

Като се замислите, мъртва птица издава миризма на кръв, примесена с остатъци от барут от куршума, докато ранената птица излъчва й ендорфини (естествено болкоуспокояващо) и адреналин.

Забелязах, че когато куче е по следите на птица-бегач, то увеличава темпото си значително. Мисля, че това е така, защото естествените инстинкти на кучето се задействат и то се връща към хищника, преследващ наранена плячка.

За щастие на повечето от нас, когато кучето намери птица - бегач, то не я убива и яде, но я занася обратно при дресьора и това само по себе си е доста забележително.

// ПЕРФЕКТНИ УСЛОВИЯ //

Въпрос, който често се задава и обсъжда, е „какви са идеалните условия за лов посредством обонянието на куче?“ Ами като хора, може би никога няма да успеем да отговорим правилно на това. Но няма съмнение, че е доста забележимо, че в топлите дни, когато тревата има силно покритие от роса, кучета, които обикновено душат с нос почти допрян до земята (лабрадори и шпаньоли), повдигат леко главите си.

Това е така, тъй като когато слънцето започне да загрява мократа трева, молекулите на водата започват да се изпаряват заедно с миризмата на дивеча и като следствие кучето може да повдигне главата от около шест до осем инча от земята.

Породите HPR, заедно със Setters и Pointers и дори Golden Retrievers, душат с малко по-високо ниво на главата и обикновено ловуват по миризмата по въздуха, а не с миризмата по земята. Но разбира се, всички кучета могат и адаптират начина си на лов спрямо условията.

// СЪЗДАВАНЕ НА ИЗКУСТВЕНИ ЛИНИИ НА МИРИЗМА //

Първоначално, когато започнете това упражнение, винаги натърквайте заека или птицата в окръг в началото на линията. Това симулира „зоната на падане“ и след това го дърпайте по права линия. Когато кучето стане по-уверено, увеличете разстоянието и направете завой на следата, така че да затрудните кучето.

Трябва да вземете под внимание посоката на вятъра и да посочите на кучето непосредствената зона на „падането“. След като кучето разпознае миризмата, оставете го да се справи само понататък. Да наблюдаваш младо куче, което върви по дирите е очарователно. И несъмнено, ако тренирате кучето да преследва птица- бегач, а вместо това ви носи жив фазан, гарантирано ще предизвика усмивка на лицето ви.

 

Друго упражнение, което работи наистина добре, е да създадете линия с помощта на тенис топка, за предпочитане покрита с козина, тъй като това оставя по миризлива следа.

Най-добре е кучето ви да е с вас и докато търкаляте топката, покрийте очите му, за да разбере, че има нещо, което то тряба да намери, но без да види къде ще се спре топката.

По-добре е да упражнявате това, когато има влага на тревата, тъй като топката ще остави по-добра следа. Докато кучето расте в увереност, търкаляйте топката под различни ъгли и в по-дълбока и гъста растителна покривка, така че кучето наистина да се научи да използва носа си.

Можете също да усложните упражнението, като създадете условия вятърът да идва от различни посоки. Всичко това ще помогне на кучето да натрупа повече опит.


Източник: Статията е преведена от официалния сайт на Харкила / https://da.harkila.com/da-dk/stories/how-to-scent-train-your-gundog/ . Написана е в корпорация с Ник Ридли, който е сътрудник на няколко британски ловни списания. Той е един от водещите британски фотографи и опитен треньор на ловни кучета.