Поглеждайки назад във времето, ловът се свързва само с мъжкия пол. От пещерните хора до известните ловци като Ърнест Хемингуей и Теди Рузвелт, тази дейност е била доминирана от мъже през по-голямата част от историята.

Но се случи вълнуваща промяна. През последните години невероятен брой жени започнаха да ловуват както поради необходимост, така и заради предпочитания. И ловната индустрия обръща внимание на тази промяна. Навсякъде се появяват специални модели на ловни дрехи за жени, както и ловни аксесоари и пистолети.

Отминаха дните, когато един мъж пренебрегва жена си, за да отиде на лов. Жените с оръжие и лъкове не само се превръщат в основен елемент при ловни излети, но и сами се отправят към горите и равнините, осигурявайки храна и ресурси за семействата си, без да се налага да разчитат на хранителните магазини или месарници.

С повече възможности от всякога, настъпи времето за жените да облекат камуфлажни и гили костюми, да превземат чакалата по дървета и да вземат участие в лова. Защото, когато заговорим на тази тема, няма причина жените да нямат равни права с мъжете в лова.

Следват 9 причини, а могат да се изтъкнат и много повече.


1. За да прекарат време на открито.

В забързания и напрегнат свят, в който живеем, прекарването на време сред природата е лекарство, което не изисква рецепта. Многобройни проучвания са открили по-ниски нива на стрес при тези, които редовно спортуват или прекарват време на открито, а ловът е основният начин да се възползват от тези предимства.


От предсезонната подготовка до края на ловния сезон, всички тези дейности ви позволяват да прекарате малко качествено време с Майката Природа, което води до по-щастливо и по-здраво Аз.

 

 

2. За да знаят откъде идва храната.

Тенденцията към органичните храни е навсякъде в наши дни и няма нищо по-биологично и естествено от самото събиране на храна. Животните, които се движат свободно, консумират естествени източници на храна, като по този начин избягват хормоните, стероидите и антибиотиците, открити в много животни отглеждани във фермите. Дивите животни също се радват на открити пространства, контрастирайки на тесните и антисанитарни условия, често срещани в кланици и големи съоръжения за производство на месо.

За чиста, естествена и органична диета ловът е идеалният начин да знаете къде точно е била храната ви и как е била третирана.

 

3. За да прекарат време със семейство и приятели

Ловът е чудесен начин да се сближите с вашите колеги, приятели и жени. Докато стрелбата с пистолет или пускането на стрела е само за самия теб, то всико останало, което се случва преди и след този изстрел, е  силно свързано с групата. От подготовката преди сезона до почистването и опаковането на животно, ловът е нещо друго, освен самостоятелна дейност.

Също така има силно чувство за другарство сред ловците, както в съответния лагер на елени, така и в общата ловна общност. Вашата ловна дружинка бързо се превръща във второ семейство, с което проливате кръв, пот и сълзи заедно, докато се подготвяте за сезона и по време на еднодневни ловни излети.

 

4. Да предизвикат себе си.

Ловът не е лесно занимание. Независимо дали изминавате километри в планината или мръзнете часове наред на студената, мокра земя, ловът тества физическата и умствената ви сила. Много спортисти и жени тренират целогодишно, за да бъдат в топ форма за ловния сезон.

Тренировките за сила и издръжливост се превръща в жизненоважна част от предсезонния режим на ловеца, а специфичните програми за ловни упражнения стартират както в мрежата, така и във фитнес залите в цялата страна.

Психическата страна на лова също не е разходка в парка. Да знаете как да контролирате емоциите си, когато гледате надолу към потенциална плячка, може да бъде разликата между отличен изстрел и напълно пропускане на целта - или по-лошото, несмъртоносно раняване на животното.

 

5. За да научат как безопасно се борави с оръжие

Няма съмнение, че оръжията са невероятно поляризираща тема, но е безспорен фактът, че пистолетът е по-малко опасен, когато човекът, който борави с него, знае как да го използва.

В повечето държави се изисква ловен курс по безопасност на оръжието, преди законно да имате право да закупите лиценз за лов - или поне да ловите сами. Тези курсове не само преподават правилно боравене с оръжие и жизненоважни основи на безопасността на лова, но също така обучават начинаещите ловци относно важността на етичните ловни практики.

 

 

6. Да се научат на търпение.

Основен елемент на етичния лов е научаването кога да подминете животно. Много ловци наблюдават едно животно в продължение на години, преди то да стане достатъчно зряло за да получи изстрел. Убиването на животно твърде скоро е не само егоистично, но и потенциално може да навреди на стадото, като намали възможностите за разплод.

 

Въпреки че може да е трудно да преминете цял сезон (или повече), без да използвате нито един патрон, убиването на животно в пълна зрялост е най-етичното и възнаграждаващо действие, което ловецът може да извърши.

 

7. Да допринесат за опазването и контрола на популацията. 

Чрез закупуване на ловни лицензи и консумативи, ловците допринасят стотици милиони долари за опазване на дивата природа всяка година. Според Националната фондация за ловни спортове, повече от 7,2 милиарда долара са отишли за опазване на дивата природа, откакто президентът Франклин Рузвелт подписва закона за федералната помощ за възстановяване на дивата природа през 1937 г. Оттогава законът помага за връщането на редица видове от ръба на изчезването.

Ловът също така държи под контрол броя на попуацията, особено след като местообитанията на хората и животните продължават да се припокриват. Пренаселеността може да доведе до произшествия с диви животни, разпространение на болести и непропорционално количество източници на храна за животните в даден район.

Всяка година биолозите, занимаващи се с дивата природа определят регионални правила за лов въз основа на продължително изучаване на местните популации от животни. Ако едно животно има марка, то експертите са определили необходимостта от контрол на популацията на някакво ниво. И чрез стратегическо убиване на определени животни в стадо, ловците играят ключова роля в предотвратяването на пренаселеността там, където това е най-необходимо.

8. Да променят стереотипите към женския пол

Както бе споменато във въведението, ловът отдавна се свързва с мъжественост, като ролята на жената традиционно влиза в играта само когато се приготвя уловът и се консумира.

 

Защо изобщо трябва да се изненадваме, когато жена каже, че е ловец? Ловът е естествена дейност в хранителната верига и не трябва да принадлежи към единия или другия пол. Жената е също толкова способна (а понякога дори повече) да успее в лова колкото мъжа и е крайно време да действа и да го покаже.

 

9. Защото защо пък не?

Жените трябва да ловуват, защото искат, а не защото не искат да останат сами по време на ловния сезон или защото мъжете ги намират за по-привлекателни, облечени в камуфлаж с лък в ръка. Ловът е привилегия - не е право - и трябва да се третира като такъв, с уважение, етика и законно поведение. И докато жените не докажат, че не са достойни за това, тази привилегия е отворена за всички, независимо от пол, раса, религия или друга характеристика.

 

 

Преди всичко жената трябва да се гордее, че е ловец. И с всички гореспоменати причини, няма причина да не бъде!


Източник: https://www.active.com/outdoors/articles/9-reasons-women-should-hunt/slide-9